Centrul de detenție din Arad (România): Încătușat și bătut pentru un foc

Arad camp, stories collected on the 26/03/2012

De câteva săptămâni organizația Migreurop ține legătura cu deținuții centrului de luare în custodie publică din Arad, România. Aceștia și-au mărturisit deja situația în care se află, prin apelul din 8 martie 2012: Centrul de detentie din Arad : “suntem in infern”. Ca urmare a diseminării acestei prime mărturii, au avut loc mobilizări ale asociațiilor, activiștilor si jurnaliștilor la nivel național. Astfel, mai multe persoane din mass-media s-au deplasat săptămâna trecută la centrul de detenție din Arad pentru a intra și a-și forma un punct de vedere la fața locului. Acestora le-a fost interzis accesul. Astăzi deținuții au contactat organizația Migreurop pentru a relata situația din centru ca urmare a vizitei jurnaliștilor, in special cele întâmplate în ziua de sâmbătă, 24 martie 2012.

În cadrul campaniei Open Access pentru accesul necondiționat al asociațiilor și presei in centrele pentru migranți din Europa și de pretutindeni, Alternatives Européennes și Migreurop își manifestă în continuare îngrijorarea în legătura cu situația deținuților de la Arad si cer Oficiului Român pentru Imigrări accesul jurnaliștilor si a oricărei persoane sau asociații care își manifestă dorința de a intra în acest centru.

«Săptamâna trecută, miercuri 21 martie, jurnaliștii au venit aici pentru a încerca să intre în centrul de detenție si să discute cu noi, însă directorul nu a fost de acord. I-am strigat la geamuri și le-am spus să intre să vorbeasca cu noi, însă nu au reușit.

În acest week-end ne-am simțit de parcă am fi fost pedepsiți din cauza asta. Ni s-a restrâns și mai mult dreptul de a ieși din celule pe hol, mai ales sâmbăta când ne-au lasat doar 30-45 de minute. Nu am avut dreptul nici să ne cumpărăm țigări. Tot sâmbătă ni s-a luat și apa. Unul dintre deținuți care este aici de mai mult timp ne-a spus ca vom avea necazuri cu toții, căci au venit jandarmii cu gazul lacrimogen. Ei vin de obicei în centru pentru a ne lovi și a da cu gaz lacrimogen. Nu sunt aici tot timpul, vin doar atunci când sunt tensiuni în centru.
Sâmbătă erau aici.

La un moment dat, în aceeași zi, unul dintre deținuți, care se afla în celula sa, a cerut un foc unuia dintre jandarmii din centru pentru a-și aprinde o țigară. I s-a refuzat si atunci a început să se enerveze. (Trebuie să vă spun că acest domn deținut este foarte fragil, nu o duce prea bine cu nervii, dumnealui nu ar trebui sa fie aici). Atunci, doi dintre jandarmii care erau acolo au deschis usa celulei, unul dintre ei culcându-l la pământ pe cel de-al doilea deținut din celula, iar celălalt încătușându-l pe cel care ceruse un foc. Apoi l-a batut pe cel încătușat. L-a rupt în bătaie. L-am auzit țipând aproape un minut. Apoi jandarmii l-au abandonat în celulă în starea în care era, au incuiat ușa si au plecat. Cel bătut nu s-a putut mișca pâna la sfârșitul week end-ului. Avea capul umflat, nasul sângerând și tot corpul său era plin de vânătăi. Nu i s-a oferit nici o îngrijire.

Oamenii o duc foarte prost în acest centru, ei înebunesc. Cei ce «o luaseră razna» cel mai mult au fost transferați în alt centru de detenție, cel de la Otopeni.

Va rugăm să ne ajutați. »

Deținuții din centrul Arad.

Telefon de contact pentru presa : 0033 1 53 27 87 81