Καλεσμα για την αμεση μεταφορα των πληγεντων τησ Καλεσμα για την αμεση μεταφορα των πληγεντων τησ Μοριασ

Την ώρα που 12.500 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο περιπλανώνται δίχως στέγη στους δρόμους και στα βουνά της Λέσβου,

την ώρα που οι δηλητηριασμένοι από τοξικές αναθυμιάσεις και οι τραυματίες της πυρκαγιάς στη Μόρια παρεμποδίζονται από την αστυνομία να φτάσουν στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης,

την ώρα που οργανώσεις και συλλογικότητες αλληλεγγύης, που σπεύδουν να προσκομίσουν είδη πρώτης ανάγκης, αναχαιτίζονται από αστυνομικές δυνάμεις ή δέχονται επίθεση από ακροδεξιές ομάδες,

την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση κρίνει σκόπιμο να ανάγει το προσφυγικό σε εξέχον ζήτημα εθνικής ασφαλείας,

εμείς, πολίτες του κόσμου και της Ευρώπης, δεν μπορούμε πλέον να σιωπούμε.

Η πυρκαγιά που κατέστρεψε ολοσχερώς το στρατόπεδο της Μόριας δεν μπορεί να θεωρηθεί ούτε ως ατύχημα ούτε ως το αποτέλεσμα μιας πράξης απόγνωσης. Είναι το αναπόφευκτο και απολύτως προβλέψιμο αποτέλεσμα της ευρωπαϊκής πολιτικής, η οποία επιβάλλει τον εγκλεισμό στα ελληνικά νησιά, σε απάνθρωπες συνθήκες, δεκάδων χιλιάδων προσφύγων. Είναι το επακόλουθο της στρατηγικής της ελληνικής κυβέρνησης η οποία, αντί να πάρει ουσιαστικά μέτρα ενάντια στην εξάπλωση του Covid-19 στα hot spots, έχει εδώ και έξι μήνες, επιβάλει στους διαμένοντες στα στρατόπεδα εξαιρετικά αυστηρούς περιορισμούς κυκλοφορίας. Σε αυτόν τον παρατεταμένο εγκλεισμό ήρθε να προστεθεί πριν από δέκα μέρες η καραντίνα, ο πλήρης αποκλεισμός, η υγειονομική δραστικότητα του οποίου είναι κάτι περισσότερο από αμφίβολη. Ταυτόχρονα όσοι βρέθηκαν θετικοί στο ιό κλήθηκαν να παραμείνουν 24 ώρες το 24ώρο έγκλειστοι σε μια αποθήκη. Τέτοιες συνθήκες δεν μπορούσαν παρά να οδηγήσουν αναπόφευκτα στην καταστροφή.

Αυτή η φρικιαστική κατάσταση που αποτελεί την «ντροπή της Ευρώπης» δεν μπορεί να συνεχιστεί έστω και μια μέρα παραπάνω.

Η άμεση εκκένωση των προσφύγων της Μόριας, τους οποίους πολλές ευρωπαϊκές πόλεις δηλώνουν έτοιμες να υποδεχτούν, είναι περισσότερο από επείγουσα. Το ίδιο ισχύει και για όλα τα άλλα στρατόπεδα προσφύγων στα ελληνικά νησιά και στην ενδοχώρα. Χρειάζεται να υπενθυμίσουμε εδώ ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη προβεί σε εργασίες μετατροπής τόσο των hot spots όσο και κάθε δομής υποδοχής στην ενδοχώρα, σε κλειστά κέντρα περιβαλλόμενα από διπλή περίφραξη και εφοδιασμένα με πόρτες ασφαλείας. Τι θα είχε συμβεί εάν η πυρκαγιά στη Μόρια είχε ξεσπάσει σε στρατόπεδο περιφραγμένο από διπλό συρματόπλεγμα και με τις εξόδους κινδύνου κλειστές; Πόσους χιλιάδες νεκρούς θα θρηνούσαμε σήμερα;

Δεν είναι δυνατόν να αφήνουμε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, των οποίων το μόνο έγκλημα είναι το ότι αιτούνται τη διεθνή προστασία, παραδομένους σε μια πολιτική εξαθλίωσης, συστηματικής καταστολής και εγκλεισμού, μια πολιτική άκρως επικίνδυνη για την ασφάλειά τους, ακόμη και για τη ζωή τους. Η ελληνική κυβέρνηση, επικαλούμενη προσχηματικά την εθνική κυριαρχία και την υπεράσπιση των ευρωπαϊκών συνόρων, δεν αρκείται στο να παραβιάζει συστηματικά το διεθνές δίκαιο με τις παράνομες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο και στον Έβρο, αλλά απαγορεύει τη μετακίνηση στην ενδοχώρα των θυμάτων της πυρκαγιάς στη Μόρια. Με μοναδική εξαίρεση τη μεταφορά των 406 ασυνόδευτων ανηλίκων στη Θεσσαλονίκη, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε να ‘τιμωρήσει’ για την πυρκαγιά αυτούς που διέμεναν στο στρατόπεδο της Μόριας, εγκλωβίζοντάς τους στην Λέσβο!

Η ελληνική κυβέρνηση και οι τοπικές αρχές έχουν δημιουργήσει μια εμπόλεμη ζώνη στην καρδιά της Ευρώπης, όπως είπε χαρακτηριστικά η Έφη Λατσούδη. Βασικός στόχος αυτού του πολέμου δεν είναι άλλος παρά οι πρόσφυγες και οι μετανάστες. 12.500 άνθρωποι βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε κίνδυνο, εκτεθειμένοι στις επιθέσεις ακροδεξιών ομάδων και στερούμενοι κάθε πρόσβαση σε υγειονομικές υποδομές.

Δεν θα ανεχτούμε οι πρόσφυγες να θεωρούνται αναξιοβίωτες υπάρξεις, στις οποίες οι αρχές μπορούν ανά πάσα στιγμή ατιμωρητί να στερούν τα πιο στοιχειώδη δικαιώματα ακόμη και την ίδια τους την ζωή. Υψώνουμε τη φωνή μας για να απαιτήσουμε από τις ευρωπαϊκές αρχές και κυβερνήσεις την άμεση εκκένωση της Μόριας και το κλείσιμο όλων των στρατοπέδων προσφύγων στην Ελλάδα, καθώς και τη μεταφορά των εκεί διαμενόντων σε ευρωπαϊκές πόλεις, κρατίδια και κοινότητες που δηλώνουν έτοιμες να τους υποδεχτούν.

ΤΩΡΑ, όχι αύριο.

Διακυβεύεται η αξιοπρέπεια, η ασφάλεια και η ζωή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, αλλά και η αξιοπρέπεια όλων μας.

Ενάντια στις πολιτικές εγκλεισμού και ποινικοποίησης των προσφύγων, είναι παραπάνω από επείγον να οικοδομήσουμε έναν κόσμο «ενιαίο», κοινό σε όλους. Διαφορετικά ο καθένας από εμάς κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να βρεθεί στην επισφαλή έως και θανατηφόρα πλευρά της συνοριακής γραμμής.

Άμεση ΕΚΚΕΝΩΣΗ της νέας Μόριας στο Καρά Τεπέ!

ΜΕΤΑΦΟΡΑ όλων των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο που το επιθυμούν σε ευρωπαϊκές πόλεις έτοιμες να τους υποδεχτούν!

Κάντε κλικ εδώ για να υπογράψετε αυτήν την ένσταση και δείτε τη λίστα των υπογραφόντων